Tuesday, September 27, 2011

kucing sangat comel kerana.....

hye peeps :) firstly, sorry sebab dah lama gila tak update any entry. orait, harini aku nak kongsi cerita sikit lah. ceh..kongsi cerita lah konon ! haha. okey, pasal kucing yang sememangnya comel itu. actually, aku dulu memang takut kucing ! ohh my god, kalau ada kucing dekat kedai makan mesti aku duduk bersila atas kerusi tu. tp, bila aku dah biasa dengan kucing sekarang, asal tengok je kawan2 yang takut kucing tu, menjojok-jojok je rasanya. okey, hope, korang spent time sikit untuk baca pasal kucing bawah ni :) enjoy !

1. Kucing ada 30 batang gigi. asal? tak percaya? Cuba check....heee


2. Kucing boleh tidur selama 16jam...WOW..~ Patot la kucing parsi dekat midvally tuh tembam ehh?


3. Korang penah risau pasal jerawat kan? Kucing pon sama...masalah jerawat (feline acne)  sangat membimbangkan nya.

4. Kencing kucing memang bau nya sangat menusuk 'kalbu'..namun ketahuilah korang bahawa kencing kucing boleyh glow in the dark..!! Oh man~

5. Kalau korang jenis yg malas mandi, korang patut malu ngan kucing. Kucing ni haiwan yang paling pembersih. Kucing akan bersihkan bulu dan badannya dengan cara menjilat. Air liur kucing menjadi agen pembersihan tapi boleh menyebabkan 'allergy'  kepada manusia.

6. Kemampuan kucing meloncat terletak pada kedua otot pahanya, sehingga mereka mampu meloncat dari tanah sampai ke atap rumah.

7. Kucing menyukai tempat yang hangat sama macam kita. Setakat 52°C...relax je..

8. Penah tak korang tertanya-tanya, macam mana kucing yang dah dibuang jauh-jauh, boleh balik ke rumah semula? Kucing ni mempunyai "instinct" untuk cari jalan ke rumah. dengan menggunakan arah mata angin sebagai alat navigasi mereka. Intelligent kan kucing??

9. Korang jenis yang takut kucing tak? If u do...u are called as Ailurophobia (fobia terhadap kucing...heee). 

10. Kucing yang bermata biru adalah pekak. kesiannya ... tapi etot kucing aku tak pekak pon, lek je aku panggil dia. haha

11. Di Indonesia, bunyi kucing dipanggil "Meong", Di negara Barat, dipanggil "Meow"..manakala di Jepun, dipanggil "Nya"... heee...shuweetttt kan...??

12. Masa abad pertengahan, kucing di anggap bersekongkol ngan ahli sihir atau kuasa hitam. Diorang amek kucing ni, bunuh, bakar dan di lempar dari tempat yang tinggi. Alaaaa...cedeyhnyeeee...~

13. Kucing pun berpeluh tau. Si comel ni berpeluh melalui 'paw'nya. yang ni tak boleh  guna REXONA dekat 'paw' laa...

14. Misai kucing sangat sensitif dan boleh mengukur jarak..!!! Wow..~

15. Ekor kucing di gunakan untuk menjaga keseimbangaan, terutama ketika sedang melompat atau berlari. Ingatkan hiasan je...hehe.

16. Masa kucing menggosokkan badan nya ke badan korang. kucing tu sedang menandai korang dengan baunya. Maka, secara officialnya korang nih pemilik dia. Yahooo!!!

17. Pintu kucing atau "Cat Flap" dicipta oleh Sir Isaac Newton..Alaaa...yang jumpa teori graviti, epal jatuh dari pokok tu. Mesti pernah blajar masa skolah dlu kan? 

18.Daya pendengaran kucing jauh lebih peka daripada manusia dan anjing. Hebat kan?
 
19. Kucing boleh membezakan warna Ungu, biru, hijau dan kuning..

20 .“Kucing adalah air mata Rasulullah SAW” ingat itu! jangan nak mendera kucing je..

p/s: Haaaaa...itulah serba sedikit cerita pasal kucing. Best kan? Tak tahulah kenapa wujudnya manusia yang benci kucing sampai tergamak tendang kucing dan anggap kucing ni kotor. hey ! lu pe celop?!..kita ni bersih sangat ke?  Cantik sangat? Cermin dulu muka tuh ok.?

SuKE??SILA LIKE N cik kucings suruh komen!! :)

6 sayang cik kucing:

kayana nur syasya said...

wow ! great2 ! nnt aku berubah eyh , x takot kucing dah . hehe ! #insaf ~

iMBobo said...

coolnye pasal kucing ni,klau iMBobo ade kucing nak pakaikan die REXONA hehe

Ekmi Rabat said...

wahh.bagusnya buat info psl kucing. Patutla mak akak penah buang kucing tp dia still balik umah. sistem navigasi yg hebat. Dlu ada kucing hitam kesayangan adik lelaki akak, sayang gile la tp mati kena langgar. smnjak tu ayah kami tak bg bela kucing dah sbb tgk adik lelaki sedih sgt time tu.

yana halim said...

suka tengok kucing tapi x berani pegang...huhu..

Cintaku Bukan Cinta Biasa

LydSunshine said...

Comelnye kuceng... Info tentang kencing kucing glow in dark tu yg paling amazing. Bleh le letak kat ceiling dlm bilik pastu lukis bentuk bintak dgn bulan. Malam2 bila dah tutup lampu, nampak le bercahaya ye dok? Kekeke.

tyra uyura said...

wah.. suka entry ni.. :D

nak bela kucing.. tapi mummy tak kasi..