Thursday, October 13, 2011

puding roti berkismis




~Puding Roti Berkismis~



hye peeps :) wow! pebende yang sedap ni? haa..ini ialah puding roti berkismis. memang betol! sedap gilerr! first time aku makan puding roti ni, waktu tu dekat sekolah. mak kawan aku yang buat. tengok macam tak sedap, bila dah rasa sikit mesti nak lagi.. hahahaha!  jom kita belajar cara-cara membuatnya.



Bahan-bahan:

  • 500 ml Susu segar
  • 8 keping Roti
  • * 4 sudu besar Gula halus
  • * 4 sudu besar Butter
  • * 2 biji Telur
  • * 1 sudu tea Esen vanilla
  • * 1 sudu besar Tepung Jagung
  • * 2 sudu besar Kismis 


cara-caranya:


  • Susun roti dalam loyang dan rendam dengan susu selama 30 minit.
  • Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan masukkan ke dalam loyang.
  • Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak. 




  • haa..senang je kan nak buat puding ni sebenarnya. haha..aku pon nak try buat jugak lah. sedap tak sedap lain cerita. kalau tak jadi, try buat lagi. never give up!



    p/s: resipi puding di atas ni sesuai untuk 4-8 orang makan. puding roti ni lebih sesuai untuk hidangan petang. lagi satu, aku nak bagi tau kalau kat atas puding roti ni, kita hidangankan bersama ice-cream memang superb kot! try lah kawan ! semoga berjaya C=

    SuKE??SILA LIKE N cik kucings suruh komen!! :)

    1 sayang cik kucing:

    ummie-shop said...

    weee~~ ummi suka puding roti ni.. sedap :D